Акцизът на бездимните цигари се увеличава и става 40% от този

...
Акцизът на бездимните цигари се увеличава и става 40% от този
Коментари Харесай

Окончателно: Акцизът на бездимните цигари се увеличава. Става 40% от този на обикновените

Акцизът на бездимните цигари се усилва и става 40% от този на елементарните. Това взеха решение депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища.

В момента вносителите на бездимните цигари заплащат акцизна ставка за импортиран кг тютюн в размер на 152 лева, а с промените тази сума ще се усили на 233 лева Така ставката за бездимни цигари става 40% от тази на елементарните. Сега акцизът за кутия нагреваеми цигари е 0,93 лева, а с нарастването ще стане 1,43 лева Промените ще влязат в действие от 1 октомври тази година. 

Поправките бяха препоръчани от ръководителя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и претърпяха огромна смяна сред първо и второ четене. Първоначалният законопроект предвиждаше „ нагреваемите тютюневи произведения “ да се таксуват с данък, еднакъв на този на цигарите. Което означаваше по 3,54 лева за кутия. След острата реакция против предлагането и намесата на премиера Бойко Борисов, който даже изиска планът да бъде изтеглен, болшинството в Народното събрание се споразумя ставката да не се усилва толкоз доста. След това самата Стоянова внесе предложенията, които през днешния ден бяха дефинитивно признати от депутатите в пленарната зала.

Между двете четения ГЕРБ се отхвърлиха и от концепцията си на бутилките бира над 5 литра да се поставя бандерол. Това предложение беше част от признатия на първо четене план, само че отпадна по време на днешното съвещание на комисията по бюджет и финанси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР